Voorjaarswandeling langs krachtige kruiden en voorjaarsbloeiers

BUITENPOST – Op zondag 16 maart om 11.00 uur verzorgt Botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost een gratis  rondleiding door de tuinen om bezoekers weer warm te maken voor het nieuwe seizoen. Tijdens de rondleiding door directeur Jan Willem Zwart krijgt u verhalen van bijzondere voorjaarsbloeiers en geneeskrachtige kruiden te horen.

Krachtige kruiden

De Kruidhof bestaat al meer dan 80 jaar en is trotse eigenaar van de grootste botanische geneeskrachtige kruidentuin van West- Europa. In de jaren 30 richtte professor  van Os, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Groningen, de tuin op. In de jaren daarna zijn heel wat mensen op de tuin gepromoveerd en er wordt nog steeds wetenschappelijk onderzoek gedaan door studenten van de RUG. De Kruidhof kweekt onder meer de Artemisia voor de universiteit. Deze staat bekend om zijn werking tegen diverse vormen van kanker. Dit jaar is het thema van De Kruidhof dan ook: “Krachtig met kruiden”. In het seizoen zullen regelmatig activiteiten worden georganiseerd met bijzondere kruiden, zoals workshops, lezingen en proeverijen.

Stinzenplanten

Natuurlijk worden ook de stinzenplanten in de bostuin van De Kruidhof niet overgeslagen. Stinzenplanten zijn oorspronkelijk niet-inheemse plantensoorten, die zich in de loop van de tijd hebben aangepast aan de milieuomstandigheden en zo als het ware zijn verwilderd. Zij vinden hun oorsprong rond de zestiende eeuw. In die tijd werden tuinen rond buitenplaatsen en kastelen niet meer alleen gebruikt voor groente en hakhout zoals in de Middeleeuwen, maar ook als siertuin voor het telen van niet-inheemse bolgewassen. Vooral in de zeventiende en achttiende eeuw bestond een rijke tuincultuur.

De Kruidhof heeft in de Bostuin verschillende stinzenplanten staan. Omdat dit de eerste planten in het seizoen zijn die bloeien besteden we hier in het vroege voorjaar extra aandacht aan.

De wandeling start om 11.00 uur en deelname is gratis. U hoeft zich vooraf niet op te geven. De Kruidhof is weer geopend voor bezoekers vanaf 5 april 2014. www.dekruidhof.nl.