Tribute aan Kurt Cobain in Podium Asteriks

LEEUWARDEN – Kurt Cobain is op 5 april precies twintig jaar geleden overleden. Omdat de zanger van de legendarische grungeband Nirvana een enorme stempel heeft gedrukt op de muziekbeleving van een hele generatie, organiseert Podium Asteriks op vrijdagavond 4 april  in de Blokhuispoort een tribute aan ‘s werelds bekendste 27-jarige. Er zijn optredens van Drive By Wire, Buffalo Roam en Menhir – allen bands die zonder Kobain niet zouden bestaan. Daarnaast worden de Kurt Sessions – akoestische covers van Kobain door Asteriksbands – gepresenteerd in Café de Bak. De deuren gaan om 20:00 uur open, de entree is €5,-.

Drive By Wire is een onvervalste grungeband. Een club routiniers met een schat aan ervaring, met oud leden van de succesvolle Nederlandse grungeband Cords. Die band nam in de jaren negentig nog op met Steve Albini, ook bekend van Nirvana. Zangeres Simone Holsbeek is dezelfde avond te zien in een VPRO documentaire over Kurt Cobain en Nirvana.

De lokale helden Buffalo Roam (met ex-leden van New Killer Stars and The Lucky Bastard) zijn geen onbekenden bij Podium Asteriks. Deze driekoppige band heeft in korte tijd al veel gedaan. De basis van hun muziek is duidelijk: beukende drums, brommende baslijnen en harde gitaren. En zoals ze zelf zeggen: ‘Keep your daughters at home. Buffalo Roam is on the loose.’

Menhir, ook wel vertaald als ‘solid as a rock’ – beschrijft haar muziek als ergens om de hoek bij Queens of the Stone Age en dichtbij het dorp van Asterix. Dat resulteert in een mix van keiharde stonerrock en een flinke portie southern rock. De samenstelling is eveneens bijzonder; de band bestaat namelijk uit twee bassisten en een drummer.

Kurt Sessions
Om de invloed van Kurt Cobain op de muziekbeleving van een hele generatie te eren, is een aantal Asteriks-acts gevraagd om een Kurt Session te doen. Twintig acts, om precies te zijn, één voor elk jaar dat de muziek van ‘s werelds bekendste 27-jarige nog volop voort leeft. Om 21:00 uur gaat in Café de Bak een aantal sessies in premiére en wordt de website gelanceerd. Met onder andere Broken Brass Ensemble, Klavan Gadje, Sex Jams en Wooden Saints.