Stichting NFLS dwaande te wurkje foar fryslan

Spoorfietsdemonstratie tijdens feestelijkheden heropening Valeriuskwartier
LEEUWARDEN – Donderdag 15 mei wordt om 15:30 de hernieuwde groenstrook tussen het Valeriuskwartier en het Westeinde in Leeuwarden officieel geopend door wethouder Henk Deinum. Om het voormalige spoortracé in de wijk te accentueren heeft de gemeente Leeuwarden de stichting NFLS enige tijd geleden benaderd met de vraag om de vier overgebleven overwegen in het tracé opnieuw aan te kleden met andreaskruisen en hekjes, waarmee de sfeer van het park een extra accent zou krijgen.

Afgelopen week hebben een aantal vrijwilligers van de stichting zeven authentieke andreaskruisen en hekjes geplaatst bij de overwegen in de groenstrook, waarover nog een deel van de roemruchte spoorlijn ‘Het Dockumer Lokaelstje’ loopt. Het geheel vormt zodoende een prachtige ‘landmark’ in het marketinginstrument wat de NFLS o.a. beoogt te zijn. Op termijn kan het project wellicht ook betekenis krijgen in het kader van Leeuwarden culturele hoofdstad 2018!

Om de festiviteiten rond het Valeriuskwartier mede op te luisteren zal de NFLS aanwezig zijn met een heuse spoorfiets. Wie het spoorfietsen zelf wel eens wil proberen kan tijdens de feestelijkheden terecht op de laatste 200 meter spoor tussen de wijk en de vliegbasis nabij de Sem Dresdenstraat. Op dit stuk spoor zal namelijk de eerste operationele spoorfiets van Friesland worden getoond, en gedemonstreert. De spoorfiets is al enkele jaren geleden speciaal ontwikkelt voor het project Jelsum – Stiens, welke nog altijd wacht op concrete actie vanuit het nieuwe college in Leeuwarderadeel.

De spoorfiets is ontwikkelt door de NFLS in samenwerking met Postmus Reparatie & Constructie in Blija, welke de spoorfiets ook heeft gemaakt. Met uitzondering van de wielen en het trapmechanisme is nagenoeg de gehele productie met inzet van noordoost Friese bedrijven tot stand gebracht. Zo is bijvoorbeeld de verf geleverd door Koopmans in Marrum en zijn de bestickering op het reclamebord en de huisstijl van de stichting door Allprint en HQMatics uit Dokkum geleverd. De spoorfiets zal worden geintroduceerd vanaf een unieke blauwe vrachtwagen van het merk Dodge.

Meer informatie over het spoorfietsen en de stichting NFLS is te vinden op: www.spoorfietsen.nl