Participatiewet! Ook voor Mevrouw Klijnsma zelf.

DOKKUM – Zo, de zomervakantie is weer om. Onze zoon gaat maandag weer naar school. Nou ja, participeren op de peuter kan ik beter zeggen. Hij wordt die dag drie jaar. Wij als ouders participeren mee, ondanks dat ik zelf al meer dan twintig jaar m’n best doe om niet voor m’n vijfenzestigste in een rolstoel te belanden. Tussendoor doe ik het liefst veel vrijwilligerswerk in de wereld van de media en zo vond ik nog een oude opname van de opening van het Werkplein in Dokkum. Dit werk deed ik vrijwillig en met plezier. Bij het Werkplein zou ik vanuit de Wajong een jaar later een reïntegratie-baan aannemen voor een jaar als content-manager van de website. Die baan is wegbezuinigd door enige tijd later de boel te sluiten. Staatssecretaris Jetta Klijnsma opende nota bene dit Werkplein.

Nu ik nog meer aan de stoel gekluisterd ben lees ik verschillende verhalen over de regelgeving rondom de uitkeringen. Ik sprak toevallig woensdagmiddag op de markt in Dokkum, nou ja, een terras want dat slenteren is mij slecht bevallen, een Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige van de GGZ. Zij is een goede vriendin van ons en ze sprak over haar pech met operaties die ze moest ondergaan en de complicaties die haar dwars zitten. Hierdoor is zij al vier maand uit de running. Ze kon zich nu het gevoel goed voorstellen wat haar cliënten binnen haar vakgebied al jaren hebben. Zij ziet dat ondanks dat gevoel haar cliënten toch graag uit zichzelf zo gewoon mogelijk functioneren. Participeren dus!!!

Klijnsma die zelf een spastische aandoening zou hebben, kwam bij het openen van het Werkplein aanrijden op een aangepaste fiets, een easyrider of driewieler. Dat staat stoer en geeft een goed voorbeeld van hoe een ander het vooral ook zou moeten doen. Ik heb daar een klein beetje de gek mee. De geluidsopname onderaan dit bericht heb ik staande opgenomen bij een luidspreker. Op het laatst wou ik wel dat ze haar stil hield want, ik zakte zowat in elkaar van de pijn. Hiernaast mij woont een man van net in de veertig en die wacht al meer dan een half jaar op precies zo’n fiets. Ik heb hem in het voorjaar tegen windkracht drie in zien fietsen hier in de stad. Ik dacht bij mezelf: ,, Ik zou hem graag duwen maar, helaas kamp ik zelf met mobiliteitsproblematiek”. Ooh ja, nog even over die reïntegratie-baan bij dat Werkplein: ,,Die baan was een dag voor mijn eerste werkdag wegbezuinigd door het kabinet. Het Werkplein is nu ondergebracht in Leeuwarden en ik was overbodig.

Mevrouw Klijnsma dient er wel rekening mee te houden dat die Participatiewet natuurlijk ook voor haar geldt. Want, zoals in haar redevoering is te horen hebben we iedereen in de maatschappij nodig. Dus Jetta, als je straks te kampen krijgt met een verslechterde gezondheid door toenemende spastische klachten, kan het zo zijn dat een gereïntegreerde verpleegkundige vanuit de Wajong in het ziekenhuis tegen u zegt: ,, We hebben hier op de afdeling uw participatiewet ingevoerd. Dat houdt in dat we hier iedereen een taak geven. Uw taak is het wassen van de patiënt naast u en vervolgens dient u uw eigen reet te redden”.

Luister hier het geluidsfragment:

Harmen Poortman