Maak geld met energie, na vijf jaar rendabel

SAM_9002SAM_9010SAM_9018

DOKKUM – Afgelopen donderdagavond werd de 2e campagne-avond gehouden door Synnovem bij Kantoormeubilair De Jong in Dokkum. De dag ervoor was een soortgelijke avond georganiseerd in Surhuisterveen. Synnovem is een stichting die in opdracht van de ondernemersvereniging ONOF onderzoek doet naar de mogelijkheden van duurzaam ondernemen en investeringen hierin stimuleert d.m.v. het loskrijgen van subsidies bij het rijk hiervoor. Deze campagne wordt gevoerd onder de titel ‘Maak geld met energie’.

Voorzitter van de ONOF, Piet Stoelwinder opende de avond met een welkomstwoord. De verdere presentatie was in handen van Wim Brons, bekend van Omrop Fryslân. Vervolgens gaf dhr Kroes van Synnovem duidelijk aan dat het in de nabije toekomst echt gebeurd is met de fossiele brandstoffen. Het is dus raadzaam om als ondernemer te kijken naar alternatieven hiervoor. Volgens Pieter Treep, voormalig wethouder van Kampen, Heeft de aarde er ook baat bij dat er met duurzame energie wordt gewerkt. Wanneer men hiertoe overgaat creëert men zelfs werkgelegenheid in de eigen regio. Denk aan installateurs in eigen leef- en werkgebied.

Luuk Dijkhuis van Technea kon precies uitleggen hoe de productie en montage van dergelijke duurzame materialen en instrumenten in z’n werk gaat. Zonnepanelen plaatsen is er één maar, er horen ook instrumenten naast om te monitoren of uw energieverbruik daadwerkelijk naar beneden gaat. Wanneer men dat alles juist op elkaar heeft afgestemd, zal snel blijken dat u de investering in deze apparatuur binnen 5 jaar hebt terugverdiend.

Hierop liet dhr, van Wieren, van Wieren en Vellinga assurantiën, een fiscale berekening los. Het is raadzaam om in de fiscale wereld na te gaan welke aftrekposten er zijn wanneer u een investering doet ten gunste van duurzame energie. Voorwaarde is wel dat uw onderneming winst maakt. Hij gaf ook het advies om bij een lokale, vertrouwde specialist een berekening te laten maken of de investering voor u als ondernemer uit kan. Vraag liever drie offertes bij verschillende installateurs aan om een goed beeld te krijgen van uw situatie.

Zonnepanelen zijn voor de levering van energie maar, Marcel Visser van Lichttotaal liet zien dat er veel energie bespaard kan worden met LED-verlichting. Een grote productiehal met TL-armaturen in vergelijking tot dezelfde hal met LED-armaturen zal u verbazen. Zelfs met minder energie kan de ruimte met LED-verlichting beter verlicht zijn.

Na twee succesverhalen van ondernemers die de energiebesparende maatregelen al hebben toegepast, kon worden geconcludeerd dat het voor ondernemers raadzaam is om te investeren in duurzame energie. De banken leveren niet hetzelfde rendement op dit ogenblik.