Explore the North festival presenteert negen nieuwe namen

LEEUWARDEN – Het Leeuwarder Explore the North festival heeft negen nieuwe namen toegevoegd: Torre Florim & Roos Rebergen met De Tweede Speeldoos, Friska Viljor, De Tale Kanaäns ft. Nico Dijkshoorn, Samaris, Sekuoia, Petter Carlsen, Thus Owls, Fixkes, Soldier’s Heart en de EP-presentatie van Yuko Yuko. Explore The North is een cultureel stadsfestival dat de historische binnenstad van Leeuwarden als podium gebruikt voor muziek, literatuur, beeldende kunst en meer. Het festival vindt plaats op 28 en 29 november, passe-partouts zijn voor €29.50 te koop via explore-the-north.nl.

De Tweede Speeldoos is tóch nog een paar keer live te zien. De band van Torre Florim (De Staat) & Roos Rebergen (Roosbeef) stal vele harten met prachtige liedjes, geinspireerd op gedichten van mensen met een verstandelijke beperking. ‘Jezus is de zoon van God – maar ik ben de zoon van mama!’ De teksten zijn ‘anders dan anders’, maar ‘De Speeldoos is grappig zonder flauw te zijn. Het is ondeugend en jeugdig, maar snijdt volwassen onderwerpen als de dood en angst voor de liefde aan.” – vond 3voor12. Het liedje Dansen Met Jou is overigens te horen in de openingsfilm van Cinekid, Het Leven Volgens Nino – die op 15 oktober uitkomt.

“Friska Viljor’s songs are heart-on-sleeve, declamatory and impossible to dislike. Bravo indeed.” – Dan Cairns, London Times. Het Zweedse Friska Viljor, oftewel Joakim Sveningsson en Daniel Johansson, collecteert al een flinke poos goede recensies. De aankondiging van een nieuw album, dat The Beginning Of The Beginning Of The End gaat heten, mag dan ook veelbelovend worden genoemd. De band kondigt een album aan waarin er flinke sprongen worden gemaakt tussen genres en waar hun instrumentarium niet gespaard is gebleven: alles tussen ukelele, mandoline en trompet wordt aangebroken. Tijdens Explore doen ze een speciaal akoestisch optreden.

De Tale Kanaäns: het dub-poetry project van Nico Dijkshoorn, Pete Blaker en Jacco de Boer zag het levenslicht op ITGWO 2012. De op de Berlijnse Basic Channel sound gebaseerde dub vormt met de gereformeerde donderpreken van Dijkshoorn een gebeurtenis waarin je heel eenvoudig de tijd vergeet.

Samaris. In thuisland IJsland wereldberoemd, en naar verwachting blijft ook het vasteland niet lang achter. Het belangrijkste showcasefestival van Europa, Eurosonic, kondigde Samaris al aan in de eerste ronde namen. Maar voordat de band naar Groningen gaat in 2015 is Leeuwarden aan de beurt.

Ook bevestigd: Sekuoia. De band excelleerde op het SPOTfestival in Aarhus en is zo ongeveer de meest veelbelovende band uit Denemarken dit jaar. De compleet eigen sound doet denken aan The xx on steroids. Niet voor niets staan de jonge Denen bijvoorbeeld ook op het Amsterdam Dance Event.

Nog meer: Petter Carlssen (Noorwegen), Thus Owls (Zweden/ Canada), Fixkes (België), Soldier’s Heart (België) en de EP-presentatie van het Friese Yuko Yuko. Eerder werden al onder meer Intergalactic Lovers, GusGus en Sleep Party People aangekondigd.

Explore the North vindt op 28 en 29 november plaats in Leeuwarden. De historische binnenstad wordt gebruikt als podium voor muziek, literatuur, beeldende kunst en meer. Het volledige programma is te bekijken op explore-the-north.nl.