Eggbangers Ball: Nieuw indoorfestival van en voor de metalscene in het Noorden

LEEUWARDEN – Poppodium Romein presenteert, in samenwerking met de Friese metalfestivals Dokk’em Open Air, Into the Grave en poppodia Iduna Drachten en Bolwerk Sneek, een nieuw indoor metalfestival in stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden. Het festival wordt gehouden op zondag 20 april (1e paasdag) en draagt de ludieke naam ‘Eggbangers Ball’. Het festival wordt een ontmoetingsplek voor liefhebbers van metalmuziek. In totaal treden er ongeveer 14 (inter)nationale acts op in twee verschillende zalen van de Stadsschouwburg. Daarnaast is ruimte voor randprogrammering en een metalmarkt. De entreeprijs bedraagt € 10,- en de voorverkoop start woensdag 26 april om 10.00.

Dat Friesland een metalprovincie is met een actieve ‘scene’, is geen nieuws. Met twee grote buitenfestivals en een flink aantal concerten in de diverse podia door de provincie komt de liefhebber van het stevige genre goed aan zijn trekken. Het enige wat nog ontbrak was een groot indoorfestival. Daar komt nu verandering in, want de Friese festivals hebben samen met de poppodia in de provincie besloten de handen in één te slaan en deze lacune te vullen met het festival ‘Eggbangers Ball’.

Het festival vindt plaats in een niet direct voor de hand liggende omgeving: Stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. De Stadsschouwburg is doorgaans het decor voor ballet, theater en musicals, maar voor deze ene dag dus even niet en wordt het dé verzamelplek voor metalliefhebbers uit het noorden. Speciaal voor die gelegenheid zal de Harmonie worden omgebouwd tot een plek waar die liefhebber zich thuis zullen voelen. In twee zalen zullen bands uit binnen- en buitenland spelen, maar er is ook een metalmarkt en een ‘metal hang-out’ met randprogrammering.

De eerste bevestigde act voor Eggbangers Ball is de Nederlandse death metal band Prostitute Disfigurement.. De band bracht onlangs haar vijfde studioplaat uit. In de komende weken worden er nog tal van andere acts bekend gemaakt. Verder is er binnen de programmering ook oog voor Fries talent en vormt Eggbangers Ball het toneel voor de inmiddels traditionele bandcompetitie ‘Highway to Hell’. Friese bands die deelnemen aan deze competitie kunnen veel winnen. Om te beginnen worden de 5 beste bands geselecteerd voor een optreden op Eggbangers Ball. Daar zal een jury samen het publiek de beste band aanwijzen. De winnaar krijgt een speelplek op beide festivals, Into the Grave en Dokk’em Open Air.

Tickets voor Eggbangers Ball kosten slecht € 10,- en zijn vanaf woensdag 26 april 10:00 verkrijgbaar via de website van Poppodium Romein (www.poppodiumromein.nl) en de Facebook pagina van Eggbangers Ball (www.facebook.com/eggbangers)

Bands die willen deelnemen aan ‘Highway to Hell’ moeten van Friese afkomst zijn. Ze kunnen zich opgeven door een mail te sturen naar info@intothegrave.nl.