Eerste diafestival ter wereld in Leeuwarden

Leeuwarden – Op de kortste dag van het jaar, 21 december, vindt dwars door Leeuwarden het eerste diafestival ter wereld plaats. Iedere Leeuwarder met dia’s op zolder wordt uitgenodigd om op die dag een diaserie van zolder te halen, de voordeur te openen en stadsgenoten te ontvangen om de dia’s te vertonen. Natuurlijk vergezeld van de bijbehorende verhalen. Op de site www.diafestival.nl kan men zich opgeven.

Het diafestival is een initiatief van stadsproducers Daan Levy en Jacco de Boer. “Op zolders in Leeuwarden moeten nog duizenden dia’s plus bijbehorende verhalen liggen” aldus De Boer, “tijd om ze beide eens af te stoffen en te delen met buren, kennissen of stadsgenoten.”
“Het lijkt ons te gek als Leeuwarders elkaar ontmoeten rondom het dia-apparaat en via de beelden en verhalen kennis maken met elkaar. Alle diaseries zijn welkom. Of het nou natuurdia’s zijn, huwelijksdia’s of van je vakantie, dat kan en mag allemaal. En bedrijven en instellingen mogen ook meedoen”, aldus Daan Levy.
Wie zich opgeeft op de site www.diafestival.nl ontvangt binnenkort nadere informatie. In december wordt dan het programma bekend gemaakt en kan de Leeuwarder bevolking uitzoeken waar ze op 21 december naar toe willen.
Als stadsproducers maakten Daan Levy en Jacco de Boer de afgelopen twee jaar vier films, organiseerden ze een verhalenjacht, deelden ze ’s nachts 400 cassettebandjes met verhalen uit in Leeuwarden en lieten ze Nico Dijkshoorn, Peter Buwalda en Sylvia Witteman optreden in de meest beruchte snackbar van de stad.