De Friesland zorgverzekeraar, ik vind uw incassosysteem een beetje raar

DOKKUM – Van huis uit werd mij bijgebracht: ,,Als je 18 jaar bent moet je je eigen zorgverzekeraar regelen en dat doe je bij Ziekenfonds De Friesland.” Tot op heden, en dat is al meer dan 20 jaar is dat in mijn leven nooit weer gewijzigd. Maar er dreigt gevaar voor de grootste zorgverzekeraar in Noordoost-Friesland. Zeker in mijn gezin. Ik heb de buik vol van die grove, niet-meedenkende, niet-inlevende en roekeloze incassomethode van het instituut.

2 januari j.l. kijk ik op m’n internetbankieren en constateer een afschrijving van bijna € 650,– door De Friesland Zorgverzekeraar. Het bedrag is opgebouwd uit twee keer premie (voor mijn vrouw en mijzelf) en twee keer een eigen bijdrage van € 200,– voor eerstelijns psychologische hulp in het jaar 2012 voor mijn vrouw en mij. Terwijl we in het jaar 2013 de Eigen Risico vooruit betaalden om zo aan het einde van het jaar niet voor verrassingen komen te staan. Over het jaar 2013 bleek in januari jl. een bedrag van ongeveer € 180,– door ons teveel te zijn betaald, De eigen risico voor mijn vrouw was niet helemaal opgesuppeerd. Je zou dus denken dat we dat bedrag terug zouden krijgen. Dus ik bel daarover met nul op het recest. ,, Er kunnen tot mei a.s. nog rekeningen van zorginstellingen bij ons binnenkomen dus, houden we die € 180,– zolang in ons bezit. Daarna verrekenen we het met het jaar dat daarop volgt.”, aldus Anna Marie van de organisatie. Het zal terecht zijn dat deze bedragen worden geïncasseerd maar waar blijft de grens? Als incassorecht betekend dat je als gerechtigde partij op de centen mag passen van je klanten dan, heb je meer rechten dan de Nederlandsche Bank.

Ik heb de incassorechten voor de Grootste Zorgverzekeraar van het Friesche Grondgebied ingetrokken. Nu krijg ik acceptgiro’s. Prima, dacht ik. In de tijd van de incasso werd rond de tweede van de maand de premie geïncasseerd van die betreffende maand. Nu krijg ik twee weken voor aanvang van de te verzekeren maand, een acceptgiro. Die moet ik voor aanvang van die te verzekeren maand betaald hebben. Wil je aan die verplichting voldoen dan vul je dat uiterlijk op de 28ste van de voorliggende maand in op je internetbankieren. En dan zul je eens dood neervallen op de 29ste, Dan heeft de Friesland Zorgverzekeraar over jou lijk minstens € 98,– nominale premie verdiend waar helemaal geen zorg voor geleverd is.

Is,was en zal getekend blijven,

Harmen Poortman

Protestfilmpje van Poortman: De Friesland Zorgverzekeraar, uw incassosysteem is een beetje raar.