Compostactie Dongeradeel groot succes

DOKKUM – Op vrijdag 21 en op zaterdag 22 maart was de jaarlijkse compostactie van gemeente Dongeradeel. De gemeente bood haar inwoners de mogelijkheid om gratis compost op te halen. De belangstelling voor deze natuurlijke bodemverbeteraar was wederom groot. Jaarlijks wordt er zo’n 130 m3 compost opgehaald.

De compostactie werd op vrijdag 21 maart officieel geopend door wethouder Pytsje de Graaf. Zij hielp mee met het volscheppen van de eerste krat. Verderop werden de aanhangwagens van de inwoners gevuld met behulp van een shovel.

De gemeente organiseert jaarlijks een compostactie voor haar inwoners, als dank voor hun bijdrage aan een succesvolle afvalscheiding. Gescheiden afvalinzameling levert een bijdrage aan de vermindering van de hoeveelheid afval, in de eerste plaats doordat er minder afval verbrand hoeft te worden en in de tweede plaats omdat het afval wordt omgezet in een hoogwaardig eindproduct. Bovendien voorkomt afvalscheiding een stijging van de afvalstoffenheffing, omdat het verbranden van afval veel duurder is dan composteren.

Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem.