Uniek 17de eeuws bloemenboek bij Tresoar: het florilegium van Franciscus de Geest

BUITENPOST/LEEUWARDEN – In het laatste kwartaal van 2013 neemt Tresoar zijn bezoekers mee naar de bloemenpracht uit het Leeuwarden van de 17de eeuw. Dat gebeurt door middel van een tentoonstelling waarin het bloemenboek van de 17de eeuwse Leeuwarder Franciscus de Geest centraal staat. Franciscus is een zoon van de Leeuwarder kunstschilder Wybrand de Geest die zelf een tijdlang in Rome is geweest en familiebanden had met Rembrandt van Rijn.

Florilegium

Een florilegium (letterlijk: keur van bloemen, bloemlezing) is bedoeld ter verhoging van de esthetische beleving van bloemen. Het florilegium van Franciscus de Geest is van een hoogstaand niveau en uniek in zijn soort. Het boek met bladzijden van perkament, bevat honderden afbeeldingen van minutieus nageschilderde bloemen. Bijzonder is dat bij een aantal bloemen is vermeld dat die bloeiden in de tuin van de Leeuwarder jurist Johannes Saeckma.

Geschiedenis van het florilegium

De Latijnse titel van het in Rome bewaarde florilegium luidt, vrij vertaald: Een uiterst aangename tuin met zowel exotische als inheemse bloemen, planten en struiken et cetera, verzameld en met de grootse zorg geselecteerd uit de beroemdste tuinen van de grootste liefhebbers van plantkunde, op verscheidene plaatsen geplant, nauwkeurig getekend, op een bewonderenswaardige wijze in levensechte kleuren, volgens de natuurlijke vorm der bloemen, planten en struiken, door de ijverige en getalenteerde jonge man Franciscus de Geest, zoon van Wybrand, een Fries uit Leeuwarden.

Waarom en voor wie het boek indertijd is gemaakt is helaas niet bekend. Van de bezitsgeschiedenis is alleen de laatste 100 jaar bekend en thans is het eigendom van de Bibliotheca Nazionale Centrale di Roma. Bij hoge uitzondering is het boek uitgeleend aan Tresoar en hier te bewonderen.

Ook bijzonder

In de tentoonstelling geeft Tresoar ook een overzicht van 16de en 17de eeuwse kruidboeken uit haar eigen collectie. Deze boeken, deels uit de Universiteitsbibliotheek van Franeker, zijn zelden in een open opstelling te zien.

In samenwerking met De Kruidhof in Buitenpost is een film gemaakt waarin botanisch kunstenares Sigrid Frensen – de Vries uit Noordhorn haar werkwijze demonstreert. Het is boeiend om te zien hoe men ook in onze tijd nog kan werken vanuit een eeuwenoude traditie en toch een persoonlijk en hedendaags accent kan leggen in artisticiteit en botanische beeldtaal.

Dé Leeuwarder bloem

De jonge fotografe Marin Leus, laat in een deelopdracht van haar studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag zien wat ‘Dé Leeuwarder bloem’ is anno 2013. Zij heeft na onderzoek onder de Leeuwarder bevolking met behulp van digitale fototechnieken een nieuwe bloem gecreëerd. (Facebook: Dé Leeuwarder bloem)

Openingstijden

De tentoonstellingen voor iedereen die van bloemen houdt zijn te bewonderen tijdens de openingstijden van Tresoar van 9 september t/m 31 december. De entree is gratis. De officiële opening met een lezing is op zondagmiddag 8 september om 15.00 uur.

Meer informatie

www.tresoar.nl → agenda

Daar vindt u informatie over verwante activiteiten zoals lezingen, bloemschikdemonstratie, workshops en een ‘Reis-actie’ naar De Kruidhof in Buitenpost.

Contactpersoon: Theo Kuipers tel. 058-7890734 / e-mail: theo.kuipers@tresoar.nl

Geef een reactie