Uitvoering “Annelies” van James Whitbourn in Dokkum

Naar de teksten uit het dagboek van Anne Frank

Het Städtischer Konzertchor Winfridia uit Fulda brengt in de Sint Martinuskerk in Dokkum op 19 oktober het indrukwekkende oratorium ‘Annelies’ van James Whitbourn ten gehore.Het oratorium “Annelies” van James Whitbourn is een compositie voor sopraan, koor en instrumenten. Het libretto werd door Melanie Challenger uit het dagboek van Anne Frank samengesteld en vertaald. Anne Franks volledige voornaam is “Annelies”.

De wereldpremiére van “Annelies” vond plaats op 5 april 2005 in de Carnigie Hall te Londen. De Amerikaanse premiére was in 2007 te Princeton, New Jersey. Een kamerversie met koor, Klezmer-ensemble en sopraan werd op 12 juni 2009 in de Duitse Kerk van Den Haag uitgevoerd. Deze versie had haar Duitse premiére in april 2012 in Frankfurt/Main. En nu verzorgt het Städtischer Konzertchor Winfridia uit Fulda de uitvoering van het unieke muziekstuk in Dokkum. De keuze van Winfridia voor Dokkum is niet toevallig; Fulda en Dokkum zijn al tientallen jaren in vriendschap met elkaar verbonden. Op 15 juni van dit jaar werd die vriendschapsband tijdens een indrukwekende bijeenkomst in de Fürstensaal van het Stadtschloss in Fulda in een officiële stedenband omgesmeed.

Voor het concert in Dokkum wordt de uitvoering verbonden aan één van de meest universele verzoeken om vrede van de muziekgeschiedenis, de cantate “Verleih uns Frieden” van Felix Mendelsohn. De inleiding is een hebreeuws stuk “Avond van de rozen” (Erev shel shoshanim). Beide muzikale werken worden door een Klezmer-ensemble begeleid. De verbinding van deze traditionele muziek met een modern oratorium schept zowel een verbinding tussen twee culturen als ook een verbinding van klassiek, folklore en Whitbourn’s postmoderne vocaalmuziek. Ook binnen het oratorium grijpt Whitbourn terug op traditionele joodse muziek en citaten van J.S. Bach. De Nederlandse, Engelse en Duitse taal staan naast elkaar als was het de gewoonste zaak van de wereld. Klassiek stemgebruik is het hoofdelement en momenten met hedendaagse technieken zijn er in verwerkt zonder experimenteel te zijn.

Kaarten zijn nog beschikbaar en kunnen worden gereserveerd via http://getickt.com/index.php?controller=event&action=details&id=34

Geef een reactie