Tytsjerksteradiel behoudt titel Fairtrade Gemeente

BURGUM – Tytsjerksteradiel mag zich voor de derde keer op rij Fairtrade Gemeente noemen. Een landelijke jury oordeelde dat de gemeente het afgelopen jaar liet zien dat zij zich nog steeds hard maakt voor eerlijke handel.

Zo vraagt de gemeente aandacht voor Fairtrade met leuke acties, bijvoorbeeld door het uitreiken van certificaten aan ondernemers en het organiseren van de Lifestyle Fair Oars!. Daarnaast groeit het aantal organisaties in de gemeente die gebruik maakt van Fairtrade producten en is er regelmatig media-aandacht voor het onderwerp. Ook waardeert de jury de inzet van Tytsjerksteradiel bij de ambitie van Fryslân om Fairtrade Provincie te worden.

Fairtrade winkelroute in Burgum

Eén van de belangrijkste acties dit jaar was het maken van een Fairtrade winkelroute in Burgum. Deze route staat sinds kort online op www.t-diel.nl/oars. Hier kan de consument checken waar in Burgum Fairtrade producten te koop zijn. Door Fairtrade producten te kopen draagt de consument bij aan duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden. De producten worden duurzaam geproduceerd, de producent krijgt een fatsoenlijke prijs en er zijn geen kinderen betrokken bij het arbeidsproces.

Fairtrade Gemeente

‘Fairtrade Gemeente’ is een titel die aangeeft dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel. Een gemeente kan de titel verdienen als zij aan zes campagnecriteria voldoet. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jacobine Geel, beoordeelt of gemeenten voldoen aan deze criteria. Inmiddels hebben 37 gemeenten de titel verdiend. De Fairtrade Gemeente campagne is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar en ontwikkelingsorganisatie ICCO.

Fairtrade week

Het nieuws dat Tytsjerksteradiel de titel Fairtrade Gemeente behoudt, komt op een goed moment. Het is namelijk Fairtrade Week. Van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 3 november zijn er veel acties met betrekking tot eerlijke handel. Zo is er de Fairtrade Tour, om andere gemeenten te enthousiasmeren ook voor de titel te gaan. In het kader hiervan gaat wethouder Houkje Rijpstra van Tytsjerksteradiel maandag 4 november op bezoek bij collega-wethouder Egbert Berenst van de gemeente Smallingerland.

Geef een reactie