Tachtig mensen 24 uur lang opgesloten in Leeuwarden

LEEUWARDEN – Komend weekend laten tachtig mensen zich vrijwillig opsluiten in de voormalige gevangenis De Blokhuispoort in Leeuwarden. Onder andere Iris Kroes (winnares The Voice of Holland 2012), Kimberly van der Velden (Daily Bread) en Serge Hollander (fractievoorzitter VVD Leeuwarden) gaan voor het benefietevenement Gecellig achter slot en grendel. De bedoeling van de actie is om aandacht te genereren voor huiselijk en seksueel geweld in Nederland. 


Op zaterdag 27 april om 16:00 uur worden alle gevangenen ingesloten. Dan begint het afzien voor de actievoerders: 24 uur afzondering en overgeleverd zijn aan de beslissingen van anderen. De gevangenen hebben geen rechten tijdens hun gevangenschap, tenzij ze via social media geld binnenhalen voor een privilege. Daarvoor krijgen zij vier kansen middels een rondgebrachte iPad. Zo kan het dertig euro kosten om tien minuten te mogen luchten of vijftig euro voor een tijdschrift in de cel. Het opgehaalde geld gaat naar het goede doel: Fier Frysl̢n Рde organisatie die zich inzet voor slachtoffers van mensenhandel. Waarom voor huiselijk en seksueel geweld? Omdat er jaarlijks bijna een miljoen meldingen van huiselijk en seksueel geweld zijn. Meer: lees de factsheet.

Op zondag 28 april om 16:00 uur komen de gevangenen vrij. Het plein van de Blokhuispoort is op beide dagen gratis toegankelijk. Daar is drie keer een Gecellig Journaal te zien en zijn er optredens van onder andere het Broken Brass Ensemble.

De actievoerders zijn al een poos bezig om geld in te zamelen. De teller staat nu op €25.000,-. Het geld gaat naar een nieuw te bouwen opvangtehuis voor slachtoffers van mensenhandel en een voorlichtingsprogramma op scholen. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op www.gecellig.nl.

Geef een reactie