Schierstins Feanwâlden krijgt archeologisch steunpunt

FEANWALDEN РDe Schierstins in Feanw̢lden krijgt een archeologisch steunpunt. Bezoekers kunnen in het steunpunt de geschiedenis van de Schierstins beleven. De Schierstins is de enig overgebleven Friese verdedigingstoren uit de Middeleeuwen. Stichting De Schierstins ontvangt voor dit project subsidie van de provincie via Plattel̢nsprojekten.

Tentoonstelling

De Schierstins verzorgt rondleidingen. Bezoekers stellen tijdens de rondleidingen vaak vragen over de verdedigingstoren. In een permanente tentoonstelling vinden bezoekers antwoorden op deze vragen. De stichting baseert de tentoonstelling op onderzoek naar Friese stinzen en veteoorlogen. Het onderzoek belicht ook de kerk en het leger in Fryslân in de Middeleeuwen. Gezinnen kunnen tijdens hun bezoek gebruik maken van een activiteitenwaaier. Met deze waaier krijgen zij begeleiding van Markt en Ant, twee fictieve middeleeuwse kinderen.

Excursies

Gebiedsgedeputeerde Johannes Kramer benadrukt de mogelijkheden. “De Skierstins moat it plak wêze dêr’t je sjen kinne en leare oer de Midsieuwen yn dizze regio. Dit bart net allinne mei de tentoanstelling. Mar ek mei aktiviteiten lykas lêzings en ekskurzjes. De minsken kinne sa in wichtich stikje skiednis op ‘e nij belibje.”

Subsidie

De stichting ontvangt een subsidiebedrag van € 59.285. De totale kosten van het project zijn €118.571.

Camping ‘it Dreamlân’ Kollumerpomp breidt uit

Camping ‘it Dreamlân’ in Kollumerpomp ontvangt subsidie voor uitbreiding. It Dreamlân is een groene minicamping met 25 staanplaatsen en één húske voor verhuur. In de afgelopen jaren stond de camping vaak vol. Ook was er voor het húske meer aanvraag dan de camping aan kon voldoen. De campingeigenaren willen daarom de camping uitbreiden. Er komen twee 4 persoons- en twee 6 persoons húskes en een gemeenschappelijke ruimte voor 20 personen. Met dit aanbod kan de camping meer toeristen trekken en bieden zij werkgelegenheid in deze regio.

Subsidie

VOF it Dreamlân ontvangt een subsidiebedrag van € 50.000. De totale kosten van het project zijn € 508.067.

Geef een reactie