Oud speelgoed inzamelactie na Sinterklaas

DAMWÂLD/DOKKUM – Gemeenten Dongeradeel en Dantumadeel wil de inwoners stimuleren om na Pakjesavond oud elektrisch speelgoed in te leveren bij de milieustraat. Per jaar verdwijnt hiervan echter ruim 2 kilo per persoon in de vuilnisbak en gaat 35 miljoen kilo verloren voor recycling. Samen met Omrin en Wecycle willen de twee gemeenten dit tegengaan. Daarom ligt er vanaf 6 december voor de eerste 100 inleveraars een Wecycle-sneeuwballenmaker klaar bij milieustraat Damwoude op de Kooilaan 2. Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld met kans op één van de 100 enveloppen met vier bioscoopkaarten.

Op Pakjesavond zullen veel kinderen nieuw elektrisch speelgoed krijgen van Sinterklaas: een nieuwe spelcomputer, walkietalke, fotocamera of MP3-speler staan hoog op de verlanglijstjes. Deze cadeautjes vervangen meestal oud elektrisch speelgoed. Dat verdwijnt helaas vaak in de vuilnisbak. Jammer, want dan kan het niet gerecycled worden. Van al het elektrisch speelgoed dat per jaar wordt weggegooid, wordt minder dan een kwart ingeleverd. Driekwart komt bij het gewone afval terecht. Jaarlijks wordt ongeveer 500.000 kilo elektrisch speelgoed ingezameld. Zo’n 1,5 miljoen kilo verdwijnt in de vuilnisbak.

Omrin, Wecycle en uw gemeente zorgen ervoor dat elektrische apparaten en spaarlampen die ingeleverd worden op de milieustraat Damwoude optimaal worden gerecycled. Dat is belangrijk, want door recycling behouden we de grondstoffen voor generaties na ons en hoeven er minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur. Ook komen de schadelijke stoffen niet terecht in het milieu.

Elektrische apparaten worden voor 75% tot 90% gerecycled. Spaarlampen zelfs voor meer dan 90%. Kunststoffen, ijzer, glas, aluminium, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Maar dan moeten de apparaten en spaarlampen wel apart worden ingeleverd.

De actie

Lever vanaf 6 december oud elektrisch speelgoed, andere afgedankte elektrische apparaten en/of kapotte spaarlampen in bij Omrin milieustraat Damwoude. De eerste honderd inleveraars krijgen gratis de Wecycle-sneeuwballenmaker. Op=op! Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld, met kans op vier bioscoopkaarten. Er worden 100 keer vier bioscoopkaarten verloot onder alle uitgegeven kanskaarten.

Geef een reactie