Opwaardering Fonteinslanden in volle gang.

Dokkum 30 september 2013, Oanse seun leit op bed, hij doet syn middagslaapke. Vrouw aan’t werk en ik hew papadag…Geweldig!!! Ik suu krekt even sien as de aandelen ook stegen waren en verrek… Gien internet. We hadden de laaste dagen al wat problemen met it signaal maar ja, je denke bij jeself ,, Se binne hier met de renovaasje van de hûzen bezig en d’r wurd een nij riool in de dyken smiiten dus ut sil wel…”

Ik had ’t nog niet docht of dèr stonden drekt al drie buskes voor, naast en achter oans hûs. Nou Harmen: ,, Laat je es even van de goeie kant sien dus, koffie frisdrinken en een asbak klaar voor de mannen want, dou kinst se nog wel us noadig hewwe.” Zo gezegd, zo gedaan en de mannen waren d’r ook aardig met innommen. Klokslag zes uur was it gat in de dyk weer dicht en toen was myn vrouw ook weer thús. ‘T eerste wat ze sei: ,, Werom hewwe wij gien internet.”

De man die as laaste aan de skep staan had, kwam even polshoogte nimmen bij oans modem in ‘e hûs. ,, Ik gaan nou naar hûs maar d’r komt vanavond nog ien van KPN, die kin dat beter oplosse dan dat ik dat kin.”, was wat hij sei terwijl wij aan de etenstafel saten. Ik hew d’r noch over docht om myn gehakbaltsje aan ‘m af te staan…

Ik moest su snel mogelijk naar Gytsjerk want dèr had ik via marktplaats een tv-kastje reserveert en om seuven uur suu ik der wese. Gauw de achterbank van oanse Polo naar beneden en dèr ging ik. Op het adres wèr ik aankwam was gienien thüs en ik hew wel een 20 minuten wacht…. Verrek maar, gien handel? Dan bin ik weg!!

,,As ik drekt thús bin nim ik d’r ien!”, en jim magge bedenke wat dat is. Mien vrouw naaide drekt ût en even later was dèr een medewerker van ’t selfde bedrief dat vanmiddag ook om oans hûs heen struunde. Ik liet hem binnen.

,,Wat ist probleem?” ,was sien vraag. Ik antwoorde: ,, De hele buurt leit over hoop met alles en iederien. Verhûzingen, skeidingen, drankproblemen en inbraken in openbare gebouwen binne hier skering en inslag. En dan leit ’t internet d’r ook nog es ût.”

Hij meet bij oans in de hoekke van de kamer de boel even deur. Verfolgens vroeg d’r of wij adsl of vdsl hewwe van KPN. Mien antwoord was adsl. ,,Nou dan, weet ik ’t wel” ,sei de beste man die inmiddels ook een bakje koffie kregen had. Hier komt vdsl binnen en dat kin dien modem niet aan. ,,Is vdsl dan dat interactieve televisie van KPN”, vroeg ik. ,,Juust” was syn antwoord: En een ander hewt dien adsl”. Se hewwe waarskijnljjk met de kraan weer een kabel raakt en dan mut de boel weer aan mekaar last wurde, een krûsing in de kabel.

Ik moest lache: ,,Nou silst ’t beleve: de voorsitter van de wyk de ouwe adsl van mij en ik syn supperrrmoderne interactieve internet en televisie. Hij was een KPN-man dus hij hewt dat vast ook in hûs had, suu ’t niet?

De monteur moest even naar de centrale om ’t om te setten en kwam weer terug om te inspecteren of wij dan ook weer internet hadden. En jawis, dèr kwamen de berichten weer binnen. Ook een mailtsje ût Gytsjerk: ,,Ik ben nog aan het werk, sorry, zeven uur haal ik niet. Kunt u morgen om de zelfde tijd ook komen…?”

Harmen Poortman

Volgende: http://www.harpoenmedia.nl/nieuwsberichten/2013/te-huur-hutsje-op-e-fonteinslanden/

 

Geef een reactie