Onthulling klimaatpositieve lichtmast in Burum

BURUM – Op vrijdag 27 september 2013, ’s middags om vier uur, onthult wethouder Jelle Boerema, samen met Eerste Kamerlid en president-commissaris van Omrin, mevrouw Janny Vlietstra, een klimaatpositieve lichtmast in Burum. De mast wordt geplaatst in de tuin van het dorpshuis, bij de jeu-de-boulesbaan.

De lichtmast is gemaakt uit 100% gerecycled kunststof uit de nascheiding van Omrin. Dit bedrijf is in 2009 begonnen met het nascheiden van kunststof verpakkingen uit huishoudelijk restafval. Samen met de Friese burgers streeft Omrin naar een maximaal hergebruik van grondstoffen. Dat wordt bereikt door een unieke combinatie van bronscheiding (burgers: o.a. glas, papier, textiel en gft-afval) en nascheiding (Omrin: o.a. organisch afval, metalen en kunststoffen).

In Fryslân wordt daardoor 62% van het huishoudelijk afval gerecycled. Voor heel Nederland geldt een gemiddeld percentage van 50%. Van de nagescheiden kunststoffen, inmiddels 30 kilogram per huishouden, worden weer nieuwe producten gemaakt. De klimaatpositieve lichtmast is hiervan een lichtend voorbeeld. Hiermee is de kringloop, van afval naar grondstof tot een nieuw product, gesloten.

De mast is bedacht door advies- en ingenieursbureau Tauw en wordt geproduceerd door

Gampet Products uit Ulft. TRILUX Nieuw Licht levert de verlichtingsarmatuur.

Omrin schenkt alle gemeenten die de kunststoffen op Ecopark De Wierde uit hun huishoudelijk restafval laten nascheiden, in totaal 36, een dergelijke klimaatpositieve lichtmast.

Geef een reactie