Loting eerste Fryske Olympiade voltrokken

SAM_5004SAM_4999LEEUWARDEN РVandaag vond in het mediacafe̩ van Omrop Frysl̢n de loting plaats van de eerste Fryske Olympiade die op 14 en 15 juni gehouden wordt in Burgum. Naar een idee van Evert Wilstra is vanaf 2005 gewerkt aan een programma waarin Skutsjesilen, Fierljeppen en Kaatsen gecombineerd worden. Volgens Tjalling van den Berg, Eco-coach, onstaat er tussen de verschillende sporten een vorm van kruisbestuiving. Hierdoor versterk je elkaars talent en dus prestaties.

Er zijn acht teamcaptains die ieder van alle drie sporten in totaal acht teams onder zich heeft. Tjallling van den Berg is zelf een captain maar, ook de sterkste man van Friesland Wout Zijlstra en politiek verslaggever Frits Wester stimuleren ieder een team. Voor de complete indeling kunt u kijken op http://www.buroklei.nl/upload/fryske-olympiade-team-indeling-2013.pdf   .

Marit Boumeester, Olympisch zilver winnares in de zeilsport, gaf Geert van Tuinen een duidelijke uitleg waarom een coach van groot belang is. Nu ze zonder coach haar eigen plan moet trekken om over drie jaar goud te halen op de Olympische spelen, beseft ze dat buiten de wedstrijden veel geregeld moet worden. Bijvoorbeeld het boeken van hotels en hoe de boot op de locatie komt. Dat ze haar nu helemaal zelf redt maakt van haar een soort sportondernemer. Tussendoor snuffelt ze tussen de topcoachen over de hele wereld. ,,En daar moet ze nog maar even mee doorgaan” , aldus van den Berg.

De Fryske Olympiade wordt gehouden op de Wiide Ie in Burgum en een toeschouwer betaalt aan de kassa € 7,00 entree. Jeugd tot 16 jaar mag gratis de drie sporten bewonderen.

Geluidfragment van de avond: Fryske Olympiade – Evert Wilstra

Geef een reactie