Kinderen en kleinkinderen van Overvallers Huis van Bewaring komen naar Iepenloftspul De Oerfal.

LEEUWARDEN – Op maandag 26 augustus a.s. wordt de try-out van het Iepenloftspul De Oerfal speciaal gespeeld voor de kinderen en kleinkinderen van de groep verzetsmensen die op 8 december 1944 het Huis van Bewaring hebben overvallen. Destijds werden daarbij 51 gevangenen bevrijd.

In de aanloop van het productieproces ontstond er contact met enkele kinderen van deze verzetsmensen. Het resulteerde in een intensieve zoektocht naar alle kinderen van de Knokploeg. Op een enkele overvaller na zijn die kinderen gevonden. Het is voor het eerst, na de verzetsdaad in 1944, dat de groep kinderen samen komen op de plek waar hun vaders de “Kraak” uitvoerden. Op dit moment hebben zich meer dan 200 kinderen en kleinkinderen aangemeld, zowel uit binnen- als buitenland.

Op donderdag 29 augustus gaat het Iepenloftspul De Oerfal in première op de grote binnenplaats van voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden. De plek waar in 1944 de vooraanstaande verzetsdaad werd uitgevoerd.

“De Oerfal” gaat over de overval op de Leeuwarder gevangenis op 8 december 1944 waarbij de Friese Knok Ploeg (KP) 51 mensen uit de handen van de Duitse bezetter bevrijdde. Het was een plan van Piet Oberman, Eppie Bultsma en Wim Stegenga, dat werd uitgevoerd door een grote groep verzetstrijders. Bij de gevaarlijke actie viel geen schot en werd geen bloed vergoten. De overval wordt nog altijd gezien als één van de meest aansprekende verzetsacties in ons land in de Tweede Wereldoorlog. Het stuk gaat echter niet alleen over de overval zelf, maar ook over de dilemma’s waar mensen voor kwamen te staan als macht en onmacht met elkaar wedijveren.

Het stuk is geschreven door Dick Jansen uit Leeuwarden. Hij baseerde zijn stuk op het boek  “De Kraak “  van Arend Jan Wijnsma; de in 1962 gemaakte film “De Overval”, archiefstukken, de verhalen van nabestaanden en van Gerrit Fokkema (90), de laatst nog levende bevrijde gevangene van de overval.

Regisseur is Tineke Broers (Burgum). Sinds 2005 regisseerde zij zeven openluchtspelen in Harkema (3), Hemrik, Brantgum en Burgum (2). Zij wordt daarbij geassisteerd door Rita Wijnsma uit Leeuwarden.

Nanne Kalma en Ankie van der Meer (Burgum) en Tseard Nauta (Baard) componeerden de muziek en voeren deze ook live uit. Jaap Groen (Weidum) ontwierp het decor. Outfit toneelkleding uit Burgum verzorgt de kostuums en Anna Doornbos (Dokkum) zorgt met haar medewerkers voor de kapsels en de grime van de 47 acteurs/actrices, die uit vele plaatsen in Fryslân afkomstig zijn.

 

Geef een reactie