Iepenloftspul De Oerfal op 29 augustus in première

LEEUWARDEN РNa twee en een half jaar van voorbereiding gaat op donderdag 29 augustus het Iepenloftspul De Oerfal in premi̬re op de grote binnenplaats van voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden. De plek waar in 1944 de vooraanstaande verzetsdaad werd uitgevoerd. Er zijn negen voorstellingen die twee weken voor de premi̬re al waren uitverkocht. De organisatie beraadt zich nog over extra voorstellingen, die afhankelijk van het weer, zullen worden ingepland.

Het stuk is geschreven door Dick Jansen uit Leeuwarden. Hij baseerde zijn stuk op het boek  “De Kraak “  van Arend Jan Wijnsma; de in 1962 gemaakte film “De Overval”, archiefstukken, de verhalen van nabestaanden en van Gerrit Fokkema (90), de laatst nog elevende bevrijde gevangene van de overval.

“De Oerfal” gaat over de overval op de Leeuwarder gevangenis op 8 december 1944 waarbij de Friese Knok Ploeg (KP) 51 mensen uit de handen van de Duitse bezetter bevrijdde. Het was een plan van Piet Oberman, Eppie Bultsma en Wim Stegenga, dat werd uitgevoerd door een grote groep verzetstrijders. Bij de gevaarlijke actie viel geen schot en werd geen bloed vergoten. De overval wordt nog altijd gezien als één van de meest aansprekende verzetsacties in ons land in de Tweede Wereldoorlog. Het stuk gaat echter niet alleen over de overval zelf, maar ook over de dilemma’s waar mensen voor kwamen te staan als macht en onmacht met elkaar wedijveren.

Regisseur is Tineke Broers (Burgum). Sinds 2005 regisseerde zij zeven openluchtspelen in Harkema (3), Hemrik, Brantgum en Burgum (2). Zij wordt daarbij geassisteerd door Rita Wijnsma uit Leeuwarden. Nanne Kalma en Ankie van der Meer (Burgum) en Tseard Nauta (Baard) componeerden de muziek en voeren deze ook live uit. Jaap Groen (Weidum) ontwierp het decor. Outfit toneelkleding uit Burgum verzorgt de kostuums en Anna Doornbos (Dokkum) en Doetie Smit zorgen met hun medewerkers voor de kapsels en de grime van de 47 acteurs/actrices, die uit vele plaatsen in Fryslân afkomstig zijn.

Geef een reactie