Esra Braaksma nieuwe kinderburgemeester van Dongeradeel

Alle kandidaten en juryDOKKUM – De raadszaal in Dokkum was op woensdag 30 oktober een keer niet het toneel van politici, maar van leerlingen uit groep 7 en 8. Zij kwamen met familie, vrienden en vriendinnen naar de verkiezing van de vijfde kinderburgemeester van Dongeradeel. Na een spannende strijd werd uiteindelijk Esra Braaksma van basisschool De Bron uit Dokkum gekozen.

Maar liefst 16 kinderen hadden zich opgegeven als kandidaat. Ze moesten zich onder voorzitterschap van raadslid Fedde Breeuwsma (FNP) in maximaal drie minuten presenteren aan een jury bestaande uit de raadsleden Cootje Klinkenberg-Franken (PvdA), Esther Hanemaaijer (CDA) en Pieter Braaksma (ABD). Ze mochten op de stoel van de echte burgemeester zitten en, uit het hoofd, een toespraakje houden.

Toch was het net of de kinderen dit werk al jaren deden, want stuk voor stuk presenteerden zij zich helder en duidelijk aan het publiek. De jury had dan ook een zware taak om drie finalisten te kiezen. Toch sprongen de presentaties van Annet Cuperus, Sigrid de Boer en Esra Braaksma in de ogen van de jury eruit. Deze drie gingen dan ook door naar de finaleronde, waarbij ze een onverwacht toespraakje moesten houden. De jury had lang beraad nodig om te bepalen wie van deze drie de nieuwe kinderburgemeester zou worden. Uiteindelijk koos de jury na veel wikken en wegen voor Esra Braaksma omdat zijn presentatie net iets meer indruk maakte.

Esra Braaksma wordt op donderdagavond 31 oktober in de raadsvergadering officieel geïnstalleerd als vijfde kinderburgemeester van Dongeradeel. De raad neemt dan ook afscheid van Hylke Breteler, de vorige kinderburgemeester van Dongeradeel. Esra Braaksma blijft kinderburgemeester tot het einde van dit schooljaar.

Geef een reactie