Binnenstadsschouw; Dokkum is een mooie historische waterstad

DOKKUM – Het historische centrum van Dokkum is goed beoordeeld tijdens een binnenstadsschouw die afgelopen zomer werd gehouden. Enthousiasme was er over de prachtige historische panden en de nette uitstraling van het stadje. Bovendien heeft het winkelgebied een mooie mix van retail, horeca en zitgelegenheden. Het winkelgebied is groot voor het verzorgingsgebied. Dit is mooi, maar tegelijkertijd ligt ook de bedreiging van leegstand hierdoor op de loer.

Schouwrapport

Een team van onafhankelijk deskundigen van de Kamer van Koophandel en UrbanRetail heeft afgelopen zomer samen met het binnenstadsmanagement en bewoners uit Dokkum de binnenstad beoordeeld. Deze bevindingen zijn vastgelegd in een schouwrapport, dat in te lezen is op www.dongeradeel.nl.

Historische binnenstad goed verzorgd

Eén van de conclusies van het schouwteam is dat Dokkum een prachtige historische binnenstad heeft met een hoofdwinkelstraat die een goede maat/schaal heeft met veel fraaie gevels en groen. Bovendien is de binnenstad goed verzorgd, schoon en veilig en is het historische en culturele karakter goed zichtbaar. Het winkelaanbod is een mix van ketens en sterke lokale ondernemers, waarmee Dokkum zich onderscheidt van andere winkelgebieden. Tot slot was het schouwteam te spreken over de mooie verblijfsplekken in het centrum, ook aan het water.

Werken aan entrees en versterking structuur binnenstad

Uiteraard kwamen er ook verbeterpunten naar voren. Zo moet Dokkum aan de slag met de entrees. Deze moeten beter passen bij wat de binnenstad te bieden heeft. Ook de bewegwijzering (parkeerroute en voetgangersbewegwijzering) kan beter. En aan het water zouden meer terrassen moeten komen. Wat betreft de structuur zou vooral het winkelgebied rondom het stadhuis verder versterkt moeten worden, terwijl uitbreiding van het verder zuidelijk gelegen winkelgebied minder wordt aangeraden. In de promotie-uitingen moet Dokkum een eenduidiger beeld communiceren en de beleving van Dokkum sterker naar voren laten komen.

Geef een reactie