Studenten presenteren miniondernemingen in Dokkum

DOKKUM – Het circus rond de traditionele eindpresentaties van de detailhandelopleiding van ROC Friese Poort  streek dit jaar neer in Dokkum. In Theater Sense presenteerden de studenten de resultaten van hun afstudeerproject: de minionderneming.

In 20 weken hebben de derdejaars studenten een product verzonnen, een ondernemingsplan geschreven, financiering georganiseerd en een producent gezocht en na deze heksentoer moest het belangrijkste werk nog beginnen: de handel! In winkels, bij evenementen, via e-commerce enz. probeerden de ondernemingen hun spullen te verkopen.  Bij elkaar vormden de producten wat je noemt een “breed assortiment”: sieraden, rugzakjes, sporthorloges, reuzenspatels, sleutelhangers, make-up en telefoonhoezen, allemaal met een bijzondere twist, want het was wel de bedoeling dat de ondernemingen iets nieuws op de markt zouden brengen.

Het verloop van de  onderneming, van eerste idee tot liquidatie, werd afgelopen woensdag gepresenteerd aan docenten, mensen uit het bedrijfsleven, familieleden en andere belangstellenden. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van verschillende winkels in Friesland en voorgezeten door Anneke Diertens van Kenniscentrum Handel,  beoordeelde de verslagen en de presentaties op professionaliteit en commerciële vaardigheden. De leden van de jury maken ook deel uit van de onderwijsadviesraad, die ROC Friese Poort adviseert en ondersteunt bij de inhoudelijke ontwikkeling van de opleidingen detailhandel.

Als illustratie van onze steeds internationaler wordende handel deden de aspirant-ondernemers hun verhaal grotendeels in het Engels. Docent Engels H.P. de Graaf verklaarde achteraf onder de indruk te zijn van de prestaties van zijn leerlingen. Sommige deelnemers waren er zelfs zo bedreven in, dat de overgang naar het Nederlands hun bijna moeite leek te kosten, al waren de meesten toch wel opgelucht toen ze weer in de eigen taal verder mochten.

De presentaties werden ingeleid met korte, grappige sketches, bedacht en met veel flair uitgevoerd door deelnemers van de opleiding SCW  Theater van ROC Friese Poort.

Daan Postma, directeur van ROC Friese Poort Leeuwarden/Dokkum, reikte de prijzen uit. De winnaar, een onderneming die onder de zwierige naam Belleurs een combinatie van portemonnee en telefoonhoes op de markt had gebracht, kreeg een oorkonde en een dinercheque. Ook zal de naam van de winnaar worden bijgeschreven op de “Wall of Fame”, een glasplaat in de school. De beste individuele prestaties werden beloond met een certificaat. Alle deelnemers, de theatergroep en de jury kregen van het publiek een hartelijk en welverdiend applaus. Een bijzonder geslaagde avond werd afgesloten met een hapje en een drankje in de foyer, waar muziekgroep PROGRESS optrad.

 

Geef een reactie