Fietsen met licht is relaxed

 DAMWALD – Jij ziet meer en anderen zien jou beter. Zo kom je veilig thuis. Dat loont, want een bekeuring kost veel meer dan een paar lampjes. Op Chr. Mavo De Saad was er maandag zichtbaarheidscontrole voor de leerlingen van klas 1. Ruim honderd fietsen zijn gecontroleerd op zichtbaarheid. 

De heer en mevrouw Idskema (al meer dan vijftien jaar vrijwilliger) controleerden de fietsen op gebreken in samenwerking met  twee stagiaires van de politie. Rijwielhersteller  Tjisse Riemersma verrichtte  kleine reparaties. Van de gemeente Dantumadiel waren wethouder Roelof Bos en Brenni Altena, ambtenaar voor verkeerszaken aanwezig.

 

Wat zijn de regels?

  • voor een witte      lamp, achter rood
  • een rode      achterreflector
  • pedalen met      gele reflectoren
  • wit of geel      reflecterende banden of wielen

 

Veilig Verkeer Nederland leverde de materialen  voor deze Friese Fiets APK. Elke fiets die in orde was, kreeg een sticker Fiets Oké.

Daarna gingen de leerlingen naar de vrachtauto van Chauffeursvereniging Fryslân. Van de Bruning en de heer Krotje kregen zij voorlichting over o.a. de dode hoek. Zelf achter het stuur zitten en dan de oranje pylonen niet kunnen zien (die rondom de vrachtauto staan) is een bijzondere ervaring. Zelf ervaren is de beste leermethode.

Een geslaagde actie van VVN, Gemeente Dantumadiel en De Saad in het teken van permanente verkeerseducatie.

Geef een reactie