West 8 uit Rotterdam winnaar Land-art prijsvraag verkeersknooppunt Werpsterhoek

LEEUWARDEN – “Geef de belangrijkste verkeersknooppunten en directe omgeving van de Haak om Leeuwarden zo vorm dat ze natuurlijk in het Friese landschap passen en zorg dat ze een bijzondere, duidelijke entree voor de stad vormen. Dit moet gebeuren met de vele grond die vrij komt bij de aanleg van de Haak. Gebruik en ‘shape’ op een Land-art achtige manier”. Zo luidde de prijsvraag die focust op knooppunt Werpsterhoek.

Als het aan, Rijkswaterstaat, gemeente Leeuwarden, ProRail en Provincie ligt dan heeft de stad Leeuwarden straks in de Haak vier bijzondere, duidelijke en bijzonder vormgegeven knooppunten. De partijen die samen voor de aanleg van de weg zorgen, hebben ook afgesproken dat de weg zo natuurlijk mogelijk in het Friese landschap gepast moet worden. Wie in de toekomst vanaf de Haak om Leeuwarden de stad in rijdt, kan dat doen vanaf vier punten. Via de Westelijke invalsweg, de Noordwestelijke invalsweg, de aansluiting Hemriksein of knooppunt Werpsterhoek. Hier komen twee dubbelbaans wegen bij elkaar. De jury van de prijsvraag bestaat uit vertegenwoordigers van gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân en Rijkswaterstaat. De provincie heeft het Atelier Fryslân gevraagd de inzendingen te beoordelen..

West 8 urban design & landscape architecture is de winnaar van de prijsvraag. Het voorstel waarin een terpenlandschap centraal staat, gaan ze nu verder uitwerken.. Architect Pieter Hoen: “je zou kunnen zeggen dat we één grote terp gemaakt hebben, een silhouet dat goed past in het Friese landschap”. Wat de jury vooral aanspreekt is de eenvoud, rust en terughoudendheid. Het ontwerp concurreert niet met het silhouet van de stad, maar fungeert als een rustige voorgrond.”

De Haak om Leeuwarden is onderdeel van Leeuwarden Vrij-Baan. Door Leeuwarden optimaal te ontsluiten, wordt heel Fryslân beter bereikbaar en zorgen we voor een goed wegennet. Met die gedachte werken Rijkswaterstaat, de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden samen onder de vlag Leeuwarden Vrij-Baan. Een meerjarig programma van 39 projecten dat in vele opzichten een grote impuls geeft aan deze regio.

Geef een reactie