Verkennerskaart uit voor Noardlike Fryske Walden

ROTTEVALLE – De eerste Falkplankaart voor het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden is een feit. ,,Bij de Tour de France gaat 800 kilometer door prachtige natuurgebieden. Een ‘Tour de Noardlike Fryske Wâlden’ zou ook mogelijk moeten zijn”. Als voorzitter van regiomarketing Noordoost Fryslân en lid van de stuurgroep voor het nationaal landschap liet Hilbrand Visser zich lovend uit over deze optie, nadat hij de eerste Falkplankaart in handen kreeg van Jesler Kiestra als districtshoofd Land van de Elfsteden.

Visser noemde het gebied met daarin onder meer Alde Feanen, Lauwersmar en het woudenlandschap met door bomen of elzensingels omgeven weilanden uniek. De presentatie van de eerste Falkplankaart vond eveneens plaats op een unieke locatie: op het strand bij paviljoen De Leyen in Rottevalle. Voorafgaand onthulden Visser en Kiestra een plaquette met een kaart van de Noardlike Fryske Wâlden die verankerd is op een zitbank bij De Leyen. Met het uitzicht op het meer kunnen toeristen en dagrecreanten hier in een oase van rust het gebied alvast verkennen. Er zijn allerlei wetenswaardigheden naast de kaart vermeld.

De kaart is tot stand gekomen door een kloeke samenwerking tussen Staatsbosbeheer en de ruim duizend leden tellende Vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW). ,,Een prachtig product”, aldus boswachter Jeffrey Huizenga die beroepshalve het gebied als geen ander kent. Het enthousiasme bij de totstandkoming zegt volgens NFW-voorzitter Douwe Hoogland veel over de waardering van de streekbewoners voor juist hun woon- en werkgebied. ,,De kaart biedt een riante keuze. Er is voor iedereen wat wils”. Hij doelde hierbij niet alleen op de fiets- en wandelroutes over zandpaden en kronkelige landwegen, maar ook op de recreatieve voorzieningen bij boerderijen en op de verscheidenheid in de natuur. Van moeras tot meer, van open gebied met ruim uitzicht tot knus met boomwallen omsloten weilanden en van poel en pingo tot laag- en trilveen. De natuur toont zich in Noardlike Fryske Wâlden royaal op z’n breedst. De bebouwing in het gebied houdt daarmee gelijke tred: van gerieflijke woudhuisjes tot karakteristieke boerderijen en statige buitenhuizen. De kaart biedt daarnaast informatie over slecht weeraccommodaties en over musea, zodat de keus voor een gebiedsverkenning onder alle weersomstandigheden optimaal is. Wie een Falkplankaart wil bemachtigen, kan terecht bureau Noardlike Fryske Wâlden (Florynwei 3 te Burgum), de reguliere verkooppunten en via de website van Staatsbosbeheer.

Geef een reactie