Slechtziende patiënt sneller geholpen door samenwerking Bartiméus en De Tjongerschans

HEERENVEEN – Vrijdag 9 september starten Ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen en landelijke organisatie Bartiméus een unieke pilot: een multidisciplinair spreekuur. Het spreekuur is bedoeld voor slechtziende patiënten waarvoor geen oogheelkundige behandeling meer mogelijk is. Op verwijzing van de oogarts krijgt de patiënt in het ziekenhuis een ‘low vision-onderzoek’ van Bartiméus. De low vision specialist brengt alle (visuele) mogelijkheden in kaart, om zo de juiste aanpassingen en hulpmiddelen te adviseren. De pilot wordt in november afgerond.

 

Problemen met de ogen hebben een grote impact op het leven van mensen. Vooral wanneer blijkt dat verdere oogheelkundige behandeling niet mogelijk is. Hoe dan verder? Door de samenwerking vanuit de 1-loket gedachte, tussen het ziekenhuis en dé organisatie voor slechtzienden en blinden, komt er een snelle doorverwijzing. Slechtziende patiënten kunnen met al hun (hulp)vragen terecht bij de low vision specialist. Op deze wijze staat de toegang tot de juiste dienstverlening open en worden vragen snel beantwoord. 

Vakgroep oogheelkunde
Dr. K. (Khaled) Mansour, specialist van de vakgroep oogheelkunde van Ziekenhuis De Tjongerschans: “Revalidatie of begeleiding kan nu in een veel eerder stadium starten. Met deze nieuwe werkwijze krijgen patiënten snel een deskundig advies voor een (lees)hulpmiddel en kunnen zij direct starten met training of begeleiding. Hierdoor lopen ze niet onnodig lang en onzeker rond met hun vele vragen en onduidelijkheden over de visuele beperking. Wat nu helaas nog vaak voorkomt!”

Wekelijks spreekuur
Het Low vision spreekuur, dat meteen plaatsvindt na een bezoek aan de oogarts, wordt wekelijks gehouden. De pilot loopt tot en met november. Hierna zullen doorloopsnelheid en cliënttevredenheid worden beoordeeld.

Geef een reactie