Piet Adema waarnemend burgemeester AchtkarspeleN

BUITENPOST РPiet Adema gaat aan de slag als waarnemend burgemeester van Achtkarspelen. Commissaris van de Koningin John Jorritsma heeft hem vandaag benoemd. De heer Adema (46, ChristenUnie) was tot deze maand gedeputeerde van de provincie Frysl̢n. Een delegatie uit de gemeenteraad kan zich vinden in de benoeming.

De post in Achtkarspelen komt vrij nu burgemeester Tjeerd van der Zwan naar Heerenveen vertrekt. In overleg met de raad wacht de heer Jorritsma met de openstelling van de vacature tot januari volgend jaar.

De verwachting is dat een aantal gemeenten in Noordoost-Fryslân in het najaar voortgang heeft geboekt met de discussie over hun bestuurlijke toekomst. Die discussie kan ook de positie van Achtkarspelen raken. Vandaar dat het volgens de heer Jorritsma verstandig is om pas daarna een Kroonbenoemde burgemeester te werven. Met de raadsvertegenwoordigers is afgesproken dat Achtkarspelen een Kroonbenoemde burgemeester krijgt.

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester duurt ongeveer een half jaar, zodat de heer Adema naar verwachting een jaar actief zal zijn als waarnemer in Achtkarspelen. Hij begint medio juni in Buitenpost.

Geef een reactie