Opening stekje ‘Riisdaam’ van ontwerpersduo Kristien Pilat en Deborah Tienstra te Kollumerpomp

KOLLUMERPOMP – Op zaterdagmiddag 24 september, om 14.00 uur wordt bij Rintjehoek, Westernieuwkruisland te Kollumerpomp  het stekje van het ontwerpersduo  Kristien Pilat en Deborah Tienstra onthuld. Een stekje is een bankje om even te rusten, maar ook een plaats voor ontmoetingen. Het idee voor het project “12 stekjes in Noordoost Fryslân”  is voortgekomen uit de Fryske Fiersichten in 2006. 

De ‘Riisdaam’, zoals het stekje van Kristien en Deborah heet, is een eerbetoon aan de slikwerkers die vroeger in weer en wind op het wad bij Kollumerpomp rijshoutdammen plaatsten, om op die manier vruchtbare landbouwgrond aan te winnen. De zes-en-en-halve meter lange bank, gemaakt van duurzaam hout, vertelt hun verhaal. Letterlijk met een gedicht van de in Kollumerpomp geboren en getogen dichter Eppie Dam en in vorm, door de twee rechte rijen palen. Deze herinneren aan de rijshoutdammen, die hier en daar nog langs het Wad zijn terug te vinden. 

De locatie Rintjehoek ligt op de oude Lauwerszeedijk die is aangelegd tussen 1529 en 1542. De dijk markeert de grens tussen oud en nieuw ingepolderd land en biedt uitzicht op het Lauwersmeergebied. Het stekje zal komen te liggen bovenop de dijk in het weiland van  grondeigenaren Siebe van der Ploeg en Aaltsje Rispens.

Vlakbij staat het Contributiehuisje, waarin het bestuur van het zeewerende Waterschap ‘Contributie Zeedijken Kollumerland en Nieuw-Kruisland vergaderde en de contributie inde van de dijkplichtigen. Bij storm werd het gebruikt voor de dijkbewaking.

Het programma op 24 september zal bestaan uit een presentatie van Kristien en Deborah over hun ‘Riisdaam’, een voordracht van het gedicht ‘Riisdaam, de altyd blinkende batsen’ door Eppie Dam zelf, de onthulling van het stekje, een optreden van Shantykoor de Beurtskippers en het Contributiehuisje zal voor belangstellenden open zijn voor bezichtiging. De opening duurt tot ongeveer 15.30 uur. Iedereen is van harte welkom.

Het stekje wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Kollumerland en de Stichting tot bevordering van de Landbouwarbeid in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. 

Keunstwurk en Landschapsbeheer Friesland hebben voor twaalf locaties in Noordoost-Friesland door speciaal geselecteerde ontwerpers en kunstenaars bijzondere stekjes laten ontwerpen. Een stekje is een bankje om even te rusten, maar ook een plaats voor ontmoetingen. Tussen mensen onderling en tussen mens en landschap. De locaties zijn samen met de bevolking gekozen.

Geef een reactie