Kollumerland energiezuinig

KOLLUM/LEEUWARDEN – Kollumerland wil jaarlijks 75 woningen energiezuinig maken. En ze wil een  energieneutraal multifunctioneel centrum bouwen in Westergeest. Ook de provincie Fryslân zet in op energie besparen en energieneutraal bouwen. Daarom gaan provincie en de gemeente intensief samenwerken. Konst: ‘Ik ondersteun de ambitie van Kollumerland om energieneutraal te worden. Dat is op termijn ook onze ambitie. Samen kunnen we de beste resultaten boeken. Voor een sterk en gezond Fryslân.’

 

 

 

De provincie Fryslân wil investeren in woningen die minder energie gebruiken. Dit is volgens Konst goed voor de Friese werkgelegenheid en de portemonnee van Friese huishoudens. “Investeren in energiebesparende maatregelen is goed voor de Friese installatie- en bouwbedrijven. Ze kunnen aan de slag om huizen energiezuinig te maken. Muurisolatie, een nieuwe HR-ketel of dubbel glas levert ook nog eens geld op voor de bewoner. De energierekening gaat direct omlaag,” zegt Konst.

De provincie Fryslân investeert  € 105.000 in de samenwerking met Kollumerland. Daarvan is     €  55.000 voor de energiezuinige woningen. De totale kosten voor dit onderdeel zijn  € 160.000. Voor het dorpshuis stelt de provincie  € 50.000 beschikbaar. Het dorpshuis kost in totaal vier miljoen euro. Daarnaast kan de gemeente gebruik maken van de provinciale aanjager duurzame mobiliteit. De samenwerking loopt tot 31 december 2012.

Geef een reactie