Heerenveen trekt sollicitanten voor burgervaderschap

HEERENVEEN – Naar het burgemeesterschap van Heerenveen hebben 28 mensen gesolliciteerd. Zeven kandidaten hebben ervaring als burgemeester. Ook dingen acht (oud-)wethouders en twee (oud-)gedeputeerden mee. Zeven vrouwen hebben geschreven.

De post komt dit voorjaar vrij door het vertrek van burgemeester de heer Peter de Jonge. Elf geïnteresseerden zijn lid van de PvdA. Ook doen zes VVD’ers en vijf CDA’ers mee. De rest vindt zijn basis bij GroenLinks (3), ChristenUnie en FNP. Van één kandidaat is de politieke kleur onbekend.

Commissaris van de Koningin de heer John Jorritsma maakt een selectie uit de gegadigden. Deze legt hij volgende maand voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Heerenveen. De commissie voert gesprekken met de kandidaten. Hierna beveelt ze twee kanshebbers aan bij de gemeenteraad. Die geeft achter gesloten deuren aan wie van de twee de voorkeur krijgt.

Mede aan de hand van die aanbeveling volgt naar verwachting in mei van dit jaar de benoeming van de nieuwe burgemeester door de Kroon. De heer De Jonge vertrekt per 1 april.

Geef een reactie