Geen roeken bij Heemstrastate

BURGUM – Er nestelen dit voorjaar geen roeken in het park van Heemstrastate. Vorig jaar zijn de roeken verjaagd met toestemming van het ministerie van LNV (nu ministerie van EL & I), omdat de overlast van de kolonie van 250 nesten veel te groot werd.

Verjagen niet nodig
Deskundigen verwachtten, dat de roeken in 2011 terug zouden komen. In november 2010 waren er inderdaad roeken, maar deze zijn uit zichzelf verdwenen. In februari 2011 heeft de gemeente de zogenoemde roekenklokken in de bomen gehangen. De bewoners kunnen via een lang touw deze klokken luiden, maar dit is bijna niet nodig geweest. Het personeel hoefde ook geen megafoon met angstkreten te gebruiken en de hiertoe gemachtigde jagers hoefden niet in actie te komen om met luide knallen de hardnekkigste roeken weg te jagen.

Beperkte aantallen
Klachten over roeken kwamen dit jaar uit Eastermar – Heechsân, waar bij de hervormde kerk al jaren een kolonie zit. Langs de Torenlaan en in Eastermar zijn nu ook enkele nesten gevonden. Zolang de aantallen beperkt blijven en de overlast geen ondraaglijke vormen aanneemt laat de gemeente de roeken met rust.

Inmiddels zijn de roeken elders aan het broeden en mogen ze niet meer verstoord worden, zelfs niet met toestemming. Verspreid over de Trynwalden zijn er kleine aantallen nesten aanwezig.

Geef een reactie