Friese ondernemers geven Groengas

FRYSLÂN – Ondernemers in Fryslân laten het zien: rijden op Groengas kan! Vanaf deze week breidt TNT Post in Fryslân haar groengasvloot met acht nieuwe auto’s uit. Vandaag overhandigde gedeputeerde Adema de sleutels van de splinternieuwe ‘groene’ Caddy’s aan Huub van Sabben van TNT. Leverancier van de auto’s is Auto Bourguignon in Leeuwarden. Met de aanschaf van deze auto’s rijdt TNT Post in het noorden met veertig auto’s op Groengas. Deze zomer moeten dit er in hun verzorgingsgebied tachtig zijn.

Steeds meer ondernemers stappen over op Groengas. Want rijden op Groengas is goedkoop en schoon. “Als provincie willen we duurzame mobiliteit stimuleren. Ik ben dan ook blij dat TNT in Fryslân met deze auto’s op Groengas gaat rijden,” zegt gedeputeerde Adema. “Er moeten meer auto’s komen op Groengas. Want in Fryslân kun je straks rijden op koeienstront. Groengas is dé brandstof van nu voor morgen. Wie vooruit wil, geeft Groengas.”

TNT Post heeft bewust gekozen voor Groengas. Binnen TNT loopt het milieuproject Planet Me. Daarmee ligt er een CO2-reductieopdracht voor het bedrijf. Wagenparkbeheerder Huub van Sabben van TNT legt uit. “Een van de manieren CO2-uitstoot te verlagen is het rijden op alternatieve, schonere brandstoffen. Daarom zetten wij in op Groengas. Dankzij betrouwbare leveranciers is deze brandstof in het noorden steeds beter verkrijgbaar. Hier in Leeuwarden is dat OrangeGas. Betrouwbare leveranciers gekoppeld aan betrouwbare voertuigen garandeert ons een gewaarborgde bedrijfsvoering.”

Met het in gebruik nemen van de acht voertuigen rijdt binnenkort 10 procent van het wagenpark in Noordoost-Nederland op Groengas. “In Leeuwarden doen we bijna de hele postbezorging “schoon“. Ook in Heerenveen, Drachten en op Ameland rijden we al op Groengas. Meer plaatsen zullen zeker volgen. Zo dragen wij ons steentje bij aan een beter milieu tegen een zeer acceptabele kostprijs,” geeft Huub van Sabben aan.

Ook Tadema rijdt groen

Ook bouwbedrijf Tadema uit Leeuwarden heeft al vier auto’s op Groengas. “Na een succesvolle proef met één auto hebben we kort geleden nog drie auto’s aangeschaft. Onze bestuurders zijn erg tevreden met deze auto’s op duurzaam Groengas,” geeft directeur Erik Perenboom aan. ”Ook tanken is geen probleem, dit kan vlakbij onze vestiging op het industrieterrein De Hemrik.”

Groengas tanken in Fryslân

Groengas tanken kan in Fryslân al in vijf plaatsen. Dit zijn Leeuwarden, Dokkum, Heerenveen, Drachten en Nes Ameland. Voor dit jaar staan nog tankstations voor Groengas gepland in Burgum, Sneek, Surhuisterveen en Harlingen. Groengas wordt bijvoorbeeld gemaakt uit mest of afval. Dat gas gaat via het aardgasnetwerk naar de pomp.

Geef een reactie