Fietsen voor Amnesty

 

Foto: Jethro Bijleveld

FRYSLÂN – Dit jaar bestaat Amnesty International 50 jaar. In vijftig jaar tijd is er veel bereikt, maar helaas is het nog altijd nodig dat er actief aandacht is voor mensenrechten.

 

Daarom geven in ieder geval 30 fietsers van de fietselfstedentocht hun tocht een extra impuls door zich in te zetten voor de mensenrechten. Deze actievelingen zijn te herkennen aan de speciale shirts, in de opvallende gele Amnesty kleur. Zij laten zich sponsoren door familie, vrienden en bedrijven om zo geld in te zamelen voor de acties van Amnesty International.

Fietst u zelf mee en heeft u interesse Amnesty op deze manier te steunen, kijk dan op www.amnesty.nl/fietselfstedentocht “Eveneens heeft Amnesty nog 10 startkaarten beschikbaar voor mensen die namens Amnesty willen fietsen.”

Actie langs de kant

In de afgelopen 50 jaar zijn petitielijsten een effectief middel gebleken. Ook dit jaar lopen vrijwilligers van Amnesty langs de kant rond met petitielijsten. Zij vragen de bezoekers tijdens hun aanmoedigingen en feestvreugde heel even stil te staan bij mensen die geen reden tot feesten hebben.

Vorig jaar hebben maar liefst ruim 2500 bezoekers van de fietselfstedentocht hun handtekening gezet onder een petitie. Tijdens dit jubileum jaar hoopt Amnesty dit aantal te verhogen!

Actie: Roma in Servië

Dit jaar vraagt Amnesty aandacht voor Roma in de Servische hoofdstad Belgrado.

Door infrastructurele projecten, zoals de aanleg van wegen en bruggen, lopen honderden en wellicht duizenden Roma het risico op gedwongen huisuitzetting. Voor deze minderheidsgroepering wordt vaak geen, of zeer slechte alternatieve woonruimte gezocht. Bovendien wordt er met de Roma niet overlegd over de huisuitzetting en niet tijdig, of zelfs helemaal niet, van te voren ingelicht. Dit is in strijd met de internationaal vastgelegde normen voor huisuitzetting.

Amnesty voert daarom actie en vraagt de Servische autoriteiten middels een petitie om een plan voor hervestiging en compensatie te ontwikkelen voor alle families die reeds zijn ontruimd en voor hen waarvoor gedwongen ontruiming dreigt 

Locaties

Amnesty International voert tijdens de fietselfstedentocht actie in de plaatsen Bolsward, Dokkum, Leeuwarden, Sneek en Workum. Ze zullen zich bevinden op de plekken waar veel mensen aanwezig zijn.

Geef een reactie