Eerste elektrische auto in Kollum opgeladen

KOLLUM – Bestuurders van een elektrische auto kunnen voortaan ‘tanken’ in Kollum. Wethouder Jelle Boerema van de gemeente Kollumerland c.a. heeft maandag 30 mei 2011 het zogenaamde e-laadpunt officieel in gebruik genomen door een auto te voorzien van elektriciteit. Kinderen van de Julianaschool assisteerden de wethouder bij de ingebruikname van het oplaadpunt.

Het eerste oplaadstation voor elektrische auto’s in de gemeente staat op een parkeerterrein aan de Tsjerk Hiddesstraat achter zalencentrum de Colle in Kollum. Kollumerland heeft het laadpunt in samenwerking met de stichting e-laad laten plaatsen om het duurzaam rijden te stimuleren. Vervoersbewegingen zorgen voor een groot deel van de totale CO2 uitstoot van de gemeente. Elektrische auto’s dragen bij aan het terugdringen daarvan.

“Het rijden op elektriciteit draagt bij aan een schonere, stillere en gezondere leefomgeving. Daarom maakt de gemeente het nu mogelijk voor haar inwoners en bezoekers hier een elektrische auto op te kunnen laden”, aldus wethouder Boerema. Kollumerland streeft naar 20% CO2-reductie op verkeer en vervoer. In 2020 wil de gemeente klimaatneutraal zijn. “Wij hebben ook plannen om oplaadpunten voor elektrische boten te plaatsen.”

Op het parkeerterrein aan de Tsjerk Hiddesstraat is direct naast het oplaadpunt een parkeerplaats uitsluitend gereserveerd voor elektrische voertuigen. Een bord geeft aan de parkeerplaats vrij te houden voor het opladen van elektrische auto’s.

De doelstelling van de stichting e-laad.nl is om samen met gemeenten, automobilisten en andere partners een basisinfrastructuur te realiseren van 10.000 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s om zo ervaring op te doen met het gebruik en opladen van elektrische auto’s. Bij de palen kunnen elektrische voertuigen er worden opgeladen met een daarvoor bestemd pasje. Op www.e-laad.nl. is meer informatie hierover te vinden.

Geef een reactie