“Dit is Wibo van de Linde voor GPTV!”

Televisiemaker Wibo van de Linde op het Wad bij de Eilanderbalg onder Schiermonnikoog

FRYSLÂN – “Dit is Wibo van de Linde voor GPTV!” Het klinkt vanaf maandag in de Friese huiskamers. Journalist en programmamaker Wibo van der Linde uit Nijemirdum gaat als vrijwiliger meewerken aan GPTV. Maandag is de eerste bijdrage van de inmiddels 72-jarige journalistieke veteraan te zien op de Friese commerciële zender. Een verslag van het loslaten van Shirley, een albino-zeehond, op het Vlielander strand. Shirley kwam drie maanden geleden ziek aan bij de zeehondencreche van Lenie ’t Hart in Pieterburen en zwom nu weer kerngezond de zee in. Wibo werkt als natuurfilmer nauw samen met Lenie. Hij volgt haar activiteiten al sinds haar start, 40 jaar geleden.

PRIJSWINNENDE TV-JOURNALIST

Wibo van de Linde won twee maal de grote prijs voor TV actualiteiten reportages van de Europese omroepfederatie EBU. In 1972 voor de berichtgeving van AVRO’s Televizier Magazine over het polio-drama in Staphorst. En in 1977 met TROS Aktua voor een documentaire over de oorlogsmisdadiger Pieter Menten. In 1983 ontving Van de Linde een ere-medaille op het Film festival van New York n.a.v. zijn dossier “Zij Moest Eérst”. Die documentaire ontmaskerde de vermaarde geoloog Rein van Bemmelen, die onder het mom van euthanasie zijn echtgenote Lucie de dood in praatte.

HALVE EEUW MEDIA-ERVARING

Wibo van de Linde is sinds 1961 actief in de nieuwvoorziening. Wibo startte als leerling bij het Amerikaanse persbureau UPI. In 1963 stapte hij over naar het televisie-nieuws (toen nog NTS-Journaal geheten). In 1969 vroeg de AVRO aan Wibo om een moderne actualiteitenrubriek te bedenken en te leiden. Dat werd Televizier Magazine met o.a. Jaap van Meekren, Ria Bremer, Ferry Hoogendijk en G.B.J. Hiltermann. Tussen 1972 en 1975 maakte Wibo, zoals hij dat zelf noemt, een “uitstapje” naar de Verenigde Naties, waar hij de communicatie afdeling van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen UNHCR op moderne leest schoeide. Wibo reisde in die periode maandenlang door Zuid-Soedan – momenteel in het nieuws vanwege de afscheiding tussen het christelijke zuiden en het noordelijke (Arabische) deel. Wibo bedacht en leidde vervolgens tien jaar lang TROS Aktua (met reporters als Ivo Niehe, Ard Horvers en Bob Kroon). In die jaren was hij ook de vaste Nederlandse correspondent van het Amerikaanse nieuwsconcern Time&Life. In 1984 werd Wibo directeur radio en televisie bij de AVRO. Vervolgens zette hij voor de Engelse computer-goeroe Dr. James Martin een wereldwijde communicatie-sector op. In 1992 vroeg Joop van den Ende Wibo als directeur internationale expansie. Na de fusie tussen Joop van den Ende en John de Mol werd Wibo topman van Endemol Duitsland. Het lukte hem, vrijwel alle Duitse zenders als klant binnen te halen. In 2002 kwam Wibo terug naar Nederland. Hij bleef strategisch adviseur van Endemol, maar functioneerde tevens als directievoorzitter van de Postcode Loterij. Na z’n pensioen, eind 2003, deed Wibo nog vier jaar lang grote re-organisatie klussen. Eerst voor het Duitse media-concern Bertelsmann bij RTL. En vervolgens, voor Viacom, de fusie tussen de muziek-zenders MTV en VIVA.

TERUGKEER NAAR EEN OUDE LIEFDE

In 2008 keerde Wibo terug naar een “oude liefde”, de Waddenzee. Hij kocht een olieplatform-reddingboot, en vroeg Gerard Sijrier van de Makkumer werf Aquatel, de 10 meter lange sloep om te bouwen tot werkschip voor natuurfilm-reportages. Wibo moest daarmee andermaal “flink aan de bak”. Want natuur filmen is investeren in tijd en geld. “De zeehonden komen echt niet op commando naar je toe zwemmen,” grapt Wibo, “en TV zenders kunnen voor een relatief lage prijs kiezen uit de mooiste producties!” Maar natuurfilmerij wordt ook “beloond” met lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wibo geniet elk moment van zijn zwerftochten over het Wad. “Super gezond leventje,” vindt hij zelf. “Volop in beweging tot de zon onder gaat – dan een bord capucijners plus een oorlam – en altijd weer vroeg onder de wol!”

TELEVISIE MAKEN VOOR GPTV

Wibo biedt zijn opnamen overal aan. ““Of een TV zender groot of klein is maakt me niks uit. Hoofdzaak is, dat ik met leuke mensen te maken krijg!”. En zo werkt Wibo inmiddels zowel voor het wereldwijd vertegenwoordige station National Geographic als voor het regionale Friese GPTV. Een paar weken geleden stuurde Wibo een kort mailtje naar directeur Niels Gerstel van GPTV: “Misschien interessant om eens over samenwerking te spreken. Ik ben een ouwe rot in het TV vak. Woon al sinds 1982 in Nijemirdum, Gaasterland. Volg jullie GPTV avontuur o.a. in de Leeuwarder Courant. Film de laatste paar jaar veel op het wad vanaf m’n omgebouwde reddingboot. Apparatuur Sony HVR-Z1E. Hoor graag van je. Dan rijd ik even naar jullie toe. Hartelijke groeten van Wibo van de Linde.”

Maandag is vanaf 5 uur het eerste resultaat van deze samenwerking te zien op GPTV, want de Harlinger TV-familie is natuurlijk laaiend enthousiast over het aanbod van Wibo van de Linde!

Geef een reactie